Θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής χώρας επηρεάζει πολλούς ασθενείς. Πρόκειται για μια δυσάρεστη και πολύ επικίνδυνη ασθένεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες επιπλοκές αργότερα. Παρεμπιπτόντως, μεταξύ όλων των τύπων αυτής της ασθένειας, είναι πολύ πιο συχνή στην ιατρική πρακτική, καθώς η κάτω πλάτη έχει τα περισσότερα φορτία. Σε αυτήν την περίπτωση, η σπονδυλική στήλη δεν λαμβάνει αρκετά θρεπτικά συστατικά, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι χάνουν την ελαστικότητά τους και απλώς στεγνώνουν. Η πλάτη δεν μπορεί να αντέξει τέτοια βαριά φορτία, ο δακτύλιος ινών προεξέχει σε διαφορετικές κατευθύνσεις και σπάει.

Διάγνωση

διάγνωση

Εάν ένας ασθενής παραπονιέται για οξύ πόνο στην οσφυϊκή περιοχή, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής ή οσφυϊκής ιεράς περιοχής. Αλλά, για να εντοπίσει την αιτία της νόσου, ο γιατρός πρέπει να διαγνώσει τον ασθενή. Και για αυτό:

 • εξετάζει την πληγείσα περιοχή και προσπαθεί να εντοπίσει τις φλεγμονώδεις διεργασίες για τις οποίες παραπονείται ο ασθενής.
 • αξιολογεί τη στάση του σώματος, είτε φαίνεται ευθεία είτε όχι, πόσο καμπύλη είναι;
 • Το
 • μπορεί να στείλει έναν ασθενή για επιπλέον εξέταση - ακτινογραφία.
 • Το
 • διορίζει μια πρόσθετη εξέταση χρησιμοποιώντας υπολογιστική τομογραφία και απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού.

Συμπτώματα

Το πιο σημαντικό σύμπτωμα της οστικής οστεοχόνδρωσης είναι ο αφόρητος πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης. Και αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται είτε αμέσως είτε μετά από λίγο μετά από έντονη σωματική άσκηση. Σε αυτήν την περίπτωση, ο τύπος του πόνου μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικός:

 • Ο πόνος στον πόνο στην κάτω περιοχή της πλάτης γίνεται αφόρητος και μπορεί να εκπέμψει στο πόδι.
 • Όταν ένας ασθενής προσπαθεί να κάνει οποιαδήποτε σωματική εργασία, ο πόνος αυξάνεται. Επιπλέον, αυτό το σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί με βήχα, μάσημα, καθώς και με οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση του σώματος.
 • Όταν ο ασθενής βρίσκεται στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής θέσης προκαλεί πόνο στην οσφυϊκή περιοχή.
 • οι μύες της πλάτης είναι συνεχώς τεταμένοι, σαν ο ασθενής να φέρει συνεχώς βάρη.
 • Ως αποτέλεσμα της παραμικρής υποθερμίας, το κάτω μέρος της πλάτης αρχίζει να "πυροβολεί".
 • Οι νευρικές απολήξεις στους γλουτούς, τα γόνατα και τα πόδια αρχίζουν να μαραίνονται, δηλαδή η ευαισθησία σε αυτές τις περιοχές μειώνεται.
 • Τα φραγκοστάφυλα και οι ελαφρές μυρμήγκιασμα εμφανίζονται στα πόδια. Τα πόδια κρυώνουν.
 • Οι αρτηρίες στα πόδια μπορεί να κράμπουν και ο παλμός μπορεί να αισθανθεί άσχημα.
 • ο ασθενής αρχίζει να ιδρώνει ενεργά.
 • Στην πληγείσα περιοχή, το δέρμα στεγνώνει και αρχίζει να ξεφλουδίζει.

Βοήθεια: Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η οστεοχόνδρωση μπορεί να γίνει ένα οξύ στάδιο εάν τα κύρια συμπτώματα συνεχίσουν να τεντώνουν την πλάτη ή το σώμα είναι υπερβολικά ψυχρό.

Οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, θεραπεία

Θεραπεία της οστεοχόνδρωσης

Στην εποχή μας υπάρχουν διαφορετικά σχήματα για τη θεραπεία της νόσου. Υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία, βελονισμός και υπάρχει επίσης γυμναστική για οστεοχόνδρωση. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει τη μέθοδο θεραπείας.Όταν ένας ασθενής μεσολαβεί μόνος του, μπορεί να κάνει την ασθένεια χειρότερη και να τελειώσει πολύ άσχημα.

Σημαντικό: Πρέπει να σημειωθεί ότι η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι μια ασθένεια από την οποία είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει. Δεν μπορείτε να το ξεφορτωθείτε εντελώς μέχρι το πρώτο ή το δεύτερο στάδιο.

Πρωτόκολλο και σχήμα

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης, αλλά το σχήμα θεραπείας είναι το ίδιο. Είναι απαραίτητο να μειωθεί το φορτίο στη σπονδυλική στήλη και να ενισχυθούν οι μύες της πλάτης και της οσφυϊκής μοίρας. Είναι επίσης απαραίτητο να ομαλοποιηθεί η διατροφή της σπονδυλικής στήλης αποκαθιστώντας τις μεταβολικές διαδικασίες και την κυκλοφορία του αίματος. Και η απόλυτη νίκη θα είναι να ανακτήσουμε την ευαισθησία του κάτω σώματος.

Πρώτες βοήθειες

 1. Εάν ένας ξαφνικός απότομος πόνος χτυπήσει την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, αυτή η περιοχή πρέπει πρώτα να μονωθεί με κάτι ζεστό (μάλλινο κασκόλ, θερμαντικό επίθεμα κ. λπ. ). Αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η πληγείσα περιοχή είναι ζεστή και όχι ζεστή.
 2. Το σώμα πρέπει να τοποθετηθεί σε κάτι σταθερό και επίπεδο (πάγκο, σανίδα, σανίδα, δάπεδο).
 3. Ένα ρολό πρέπει να τοποθετείται κάτω από την πλάτη στην οσφυϊκή μοίρα. Ωστόσο, εάν τα κάτω άκρα είναι τεταμένα, τότε ο κύλινδρος πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από τα γόνατα.
 4. Καλέστε έναν γιατρό και πάρτε κάποιο φάρμακο για τον πόνο πριν φτάσει.

Συντηρητικές και λειτουργικές μέθοδοι

Οι μέθοδοι θεραπείας της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας χωρίζονται σε συντηρητικές μεθόδους θεραπείας και χειρουργικές μεθόδους θεραπείας. Ποιά είναι η διαφορά? Καιη διαφορά είναι ότι στις συντηρητικές μεθόδους θεραπείας, ο γιατρός χρησιμοποιεί μια πολύπλοκη τεχνική που επηρεάζει διάφορους τομείς της ιατρικής.

Μέθοδοι θεραπείας

Δηλαδή, αυτή η τεχνική συνεπάγεται μακροχρόνια και μερικές φορές ανεπιτυχή θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση εξαρτάται από την παραμέληση της νόσου. Για παράδειγμα, η χειρουργική επέμβαση ως μία από τις μεθόδους χειρουργικής θεραπείας είναι ακραία, αλλά χωρίς αυτό είναι αδύνατο.

Αποτελεσματικές συντηρητικές μέθοδοι

Στα αρχικά στάδια, τα φάρμακα και η γυμναστική ευεξίας είναι κατάλληλα για την καταστολή του πόνου και την ομαλοποίηση του μεταβολισμού. Ωστόσο, εάν η ασθένεια εξελιχθεί σε πιο σοβαρές φάσεις, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φυσιοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, στην τελευταία περίπτωση, μια τέτοια διαδικασία θεωρείται ακραία, αλλά αρκετά αποτελεσματική. Το πιο σημαντικό πράγμα στη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης δεν είναι να φορτώσετε τη σπονδυλική στήλη και ταυτόχρονα να προσπαθήσετε να ακινητοποιήσετε τις εστίες της φλεγμονής.

Φάρμακα

 1. Το πιο βασικό και αποτελεσματικό φάρμακο για τον οξύ πόνο είναι τα αναλγητικά (αναλγίνη, αμιδοπυρίνη, φαινακετίνη κ. λπ. ). Τα φάρμακα ανακουφίζουν τον πόνο, αλλά δεν εξαλείφουν την αιτία.
 2. Επίσης, οι γιατροί συνταγογραφούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα που επηρεάζουν τα ριζικά νεύρα και αφαιρούν το πρήξιμο. Τέτοια φάρμακα μειώνουν και εξαλείφουν τις εστίες φλεγμονής.
 3. Με νόσο 3-4 βαθμών, συνταγογραφούνται τοπικά αναισθητικά (για παράδειγμα, νοβοκαΐνη).
 4. Για να αποφευχθεί η σπαστική μυϊκή συστολή, ο γιατρός συνταγογραφεί μυοχαλαρωτικά.
 5. Οι χονδροπροστατευτικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται για την ομαλοποίηση του μεταβολισμού και την αποκατάσταση του ιστού του χόνδρου. Αυτή η θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο παραμόρφωσης χόνδρου και καταστροφής ιστών.
 6. Σε συνδυασμό με φάρμακα, στον ασθενή συνταγογραφείται βιταμίνη Β. Αυτή η ομάδα βιταμινών βελτιώνει το μεταβολισμό του σώματος, μειώνει τη φλεγμονή και είναι ένα φυσικό διουρητικό που σας βοηθά να απαλλαγείτε από τα υπερβολικά υγρά.
 7. Τα διουρητικά μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν.
 8. Για να βελτιώσει την κατάσταση του ασθενούς, του συνταγογραφούνται φάρμακα που αυξάνουν την ανοσία ολόκληρου του σώματος.
 9. Η εικόνα συμπληρώνεται από φάρμακα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή όπου υπάρχει βλάβη.

Φυσική αγωγή

Η πρακτική δείχνει ότι οι ασκήσεις φυσικοθεραπείας βοηθούν στην οστεοχόνδρωση. Και όχι μόνο βοηθά, στην Άπω Ανατολή ασκείται καθημερινά και, πάνω απ 'όλα, συνταγογραφείται σε ασθενείς. Προς το παρόν υπάρχουν διάφορες μέθοδοι γυμναστικής για την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας.Και σύμφωνα με τις αρχαίες τεχνικές ασκούν γιόγκα, τσιγκόνγκ κ. λπ.

Ποιο σύνολο γυμναστικών ασκήσεων πρέπει να πραγματοποιηθεί αποφασίζεται από τον γιατρό μαζί με τον ασθενή. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε τεχνική έχει τις δικές της ενδείξεις και αντενδείξεις. Για παράδειγμα, σοβαρές μορφές της νόσου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ασκήσεις φυσικής θεραπείας. Με απόφαση του γιατρού, οι ασκήσεις γυμναστικής μπορούν να συνδυαστούν με φάρμακα και φυσιοθεραπεία.

Φυσιοθεραπεία

Έχει συμβεί ότι στη χώρα μας, η φυσιοθεραπεία συνταγογραφείται βασικά αφού διαπιστωθεί ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι άκυρη. Αν και ένα άτομο επηρεάζεται συνεχώς από ορισμένες φυσιολογικές διαδικασίες.

Η αρχή της φυσικοθεραπείας είναι ότι το σώμα επηρεάζεται από απλές φυσικές διεργασίες (με τη βοήθεια ενός ρεύματος, ενός μαγνήτη κ. λπ. ). Σε αντίθεση με τα φυσικά φαινόμενα, ωστόσο, οι φυσικοθεραπευτικές μέθοδοι βοηθούν να κατευθύνουν τα αποτελέσματα των μεθόδων επιρροής στη σωστή κατεύθυνση. Πάρτε για παράδειγμα ηλεκτροθεραπεία. Με τη βοήθεια του ρεύματος, οι γιατροί θα βοηθήσουν στην ομαλοποίηση του μεταβολισμού ή στην απαλλαγή από κράμπες.

Μασάζ

μασάζ

Το μασάζ συνταγογραφείται για ασθενείς που αναρρώνουν. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της επιδείνωσης της νόσου, μπορεί να συνταγογραφηθεί μασάζ. Στη συνέχεια, τρίβονται μόνο υγιή μέρη του σώματος.Μια συνεδρία με ένα μάθημα διαρκεί συνήθως 15 έως 20 λεπτά και ο αριθμός των συνεδριών διαρκεί έως και 7 διαδικασίες.

Αλλά αυτή η τεχνική είναι επικίνδυνη για έναν ερασιτέχνη, επομένως είναι καλύτερο να κλείσετε ραντεβού με έναν επαγγελματία. Ταυτόχρονα, είναι πλέον δυνατό να κάνετε μασάζ τόσο με τα χέρια σας όσο και με ειδικές συσκευές.

τάξεις σε ειδικούς προσομοιωτές

Οι γιατροί πιστεύουν ότι η θεραπεία για οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιθυμία και την επιθυμία του ίδιου του ασθενούς. Η μέθοδος αντιμετώπισης μιας ασθένειας είναι σαν να επιλέγετε ένα μέσο που μπορεί να την θεραπεύσει.Ο εξοπλισμός άσκησης είναι ένα από τα εργαλεία που βοηθούν στη βελτίωση της κατάστασης και στη γρήγορη ανάρρωση από ασθένειες.. Ωστόσο, οι γιατροί συστήνουν να πάνε στο γυμναστήριο όταν ο ασθενής αναρρώσει και η ασθένεια υποχωρήσει.

Αυτοί οι προσομοιωτές που είναι χρήσιμοι σε αυτό το θέμα περιλαμβάνουν:

 • οριζόντια γραμμή;
 • επέκταση;
 • καρδιαγγειακός εξοπλισμός;
 • γυμναστήριο (σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερο να εγγραφείτε σε ειδικά μαθήματα όπου ο ασθενής έχει τον προσωπικό του εκπαιδευτή για να βοηθήσει στην επιλογή προσομοιωτών)

Ενέσεις αρθρώσεων

Εάν η ασθένεια επιδεινωθεί, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ενέσεις. Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία στην οποία η σπονδυλική στήλη απορροφά τεχνητά όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα ιχνοστοιχεία. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ενέσεις δρουν απευθείας στη σπονδυλική στήλη, οι οδυνηρές αισθήσεις περνούν πολύ πιο γρήγορα.Ωστόσο, αυτή η μέθοδος αποτελεί μέρος της θεραπείας με φάρμακα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχει τις δικές της παρενέργειες. Επομένως, οι ενέσεις πρέπει να πραγματοποιούνται υπό τη σαφή καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού.

Κολύμβηση

Η κολύμβηση θεωρείται πρόσθετη θεραπεία. Ταυτόχρονα, όλοι πρέπει να το γνωρίζουνπρέπει να ζεσταθεί στο νερό πριν από την προπόνηση για να ζεσταθεί οι μύες. Σε αυτήν την περίπτωση, το νερό πρέπει να είναι τουλάχιστον 27-30 ° C. Και μετά από κάθε μάθημα, μπορείτε να μειώσετε με ασφάλεια τη θερμοκρασία στους 23 ° C. Η σωστή αναπνοή είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη προπόνηση. Πρώτα πρέπει να πάρετε μια βαθιά αναπνοή και μετά να κάνετε μια σύντομη αναπνοή. Θα πρέπει επίσης να επιλέξετε τις σωστές ασκήσεις και τεχνικές κολύμβησης.

Για να έχετε θετικά αποτελέσματα, πρέπει πρώτα να κολυμπήσετε 30-100μ με ένα μαξιλάρι στο χέρι. Στη συνέχεια, πρέπει να ξεκουραστείτε λίγο, και στη συνέχεια κρατήστε το μαξιλάρι στα πόδια σας και κολυμπήστε την ίδια ποσότητα, δουλεύοντας μόνο με τα χέρια σας. Στη συνέχεια ξεκουραστείτε πάλι και κολυμπήστε στο στήθος των 20-30 μέτρων χωρίς να κρατάτε την αναπνοή σας. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, μπορείτε να συνεχίσετε.

Πρώτα πρέπει να βυθίσετε το σώμα σας σε νερό μέχρι το στήθος σας και να ξεκινήσετε και στη συνέχεια απλά να περπατήσετε στην πισίναΣτη συνέχεια, σηκώστε τα γόνατά σας όσο πιο ψηλά μπορείτε, ενώ απλώνετε τα χέρια σας στις πλευρές σας. Σκεφτείτε το στήθος σας. Κάντε το ίδιο πράγμα και απλώς αφήστε το στο πλάι. Μετά από αυτό, πρέπει να λυγίσετε προς τα εμπρός και να κρατήσετε τα χέρια σας στη ζώνη. Τότε φανταστείτε ότι είστε ιπποπόταμος και τεντώστε το στομάχι σας εμπρός και πίσω. Στη συνέχεια, κρατήστε το πλάι και κάντε μερικές καταλήψεις.

Πόσο αντιμετωπίζεται και τι θα συμβεί εάν δεν αντιμετωπιστεί;

Η διάρκεια της θεραπείας για την οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας εξαρτάται από την παραμέληση της νόσου.. Βασικά, κατά την πρώτη επίσκεψη στον ασθενή, ο γιατρός συνταγογραφεί μια θεραπεία (πορεία) που διαρκεί για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (όλα εξαρτώνται από τη μέθοδο). Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τον τρόπο συμπεριφοράς του ασθενούς κατά τη διάρκεια της πορείας. Επειδή αυτή η ασθένεια είναι χρόνια σε σοβαρά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μπορεί να επιστρέψουν και η θεραπεία μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί.

Πρόληψη

Προκειμένου να μην αισθανθείτε μόνοι σας ποια είναι η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες:

 • Εάν η εργασία σας περιλαμβάνει σωματική δραστηριότητα, δεν χρειάζεται να ασκήσετε υπερβολική πίεση στην πλάτη και να ξεκουραστείτε.
 • να κάνετε αθλήματα, ειδικά για να ενισχύσετε τους μυς της πλάτης.
 • προσέξτε τη στάση σας. Μετακινηθείτε πιο συχνά, οι βραδινές βόλτες είναι καλύτερες.
 • παρατηρήστε τη σωστή διατροφή (να μην συγχέεται με τη διατροφή, η σωστή διατροφή είναι μια πλήρης ισορροπία όλων των βιταμινών και των μικροστοιχείων).
 • ακολουθήστε τη σωστή ρουτίνα ανάπαυσης.
 • Η οστεοχόνδρωση μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα στην πλάτη. Έτσι, σε αυτό το σημείο, φροντίστε την υγεία σας.

Με ποιον γιατρό πρέπει να επικοινωνήσετε

Εάν ένας ασθενής έχει πόνο στην πλάτη, πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε έναν τοπικό γιατρό. Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, εντοπίζει μόνο εξωτερικά συμπτώματα και περνά για εξέταση. Και το πρώτο άτομο στο οποίο θα γράψει μια παραπομπή είναι, πρόκειται για νευρολόγο ή σπονδυλολόγο.

Αυτοί οι δύο γιατροί ασχολούνται ειδικά με το πρόβλημα της οστεοχόνδρωσης. Όταν ένας ασθενής βρίσκεται σε ύφεση, συμμετέχουν θεραπευτές μασάζ, γυμναστές, φυσιοθεραπευτές και πολλοί άλλοι, ανάλογα με τον τύπο ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που ο γιατρός συνταγογραφεί.

Συμπέρασμα

Η οστεοχόνδρωση είναι μια πολύ άσχημη ασθένεια. Όπως δείχνει η πρακτική, οι κύριοι ασθενείς στα νοσοκομεία είναι εκείνοι που δεν έχουν παρακολουθήσει την υγεία τους. Επομένως, να θυμάστε ότι η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου και η πρόληψή της θα σας κοστίσει πολύ λιγότερο από το προχωρημένο στάδιο της νόσου.