Η ΟΣΤΕΟΧΟΝΔΡΩΣΗ ΤΗΣ Σπονδυλικής στήλης είναι μια ασθένεια σε ανθρώπους όλων των ηλικιών!

Οστεοχονδρίτιδα της σπονδυλικής στήλης

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν τη λέξη "οστεοχόνδρωση" με την ηλικία. Υπάρχει μια άποψη ότι αυτή είναι μια ασθένεια παππού και γιαγιά στην οποία «προτρέπει στην κάτω πλάτη» και «πόνο στην πλάτη». Υπάρχει μόνο ένας κόκκος αλήθειας σε αυτήν την εξαπάτηση: στην πραγματικότητα, η οστεοχόνδρωση είναιεκφυλιστική(δηλ. Προκαλείται από τοπική μεταβολική διαταραχή)αλλαγές στη σπονδυλική στήληπου αναπόφευκτα συμβαίνουν σε όλους τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, η οστεοχόνδρωση επηρεάζει τώρα 9 στα 10 άτομα άνω των 45 ετών και οι πρώτες εκδηλώσεις της νόσου μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από την ηλικία των 25 ετών.

Αυτή η ασθένεια αναφέρεται ακόμη και ως"ασθένεια του πολιτισμού", καθώς η κύρια αιτία της οστεοχόνδρωσης είναι η ακατάλληλη "εκμετάλλευση" της σπονδυλικής στήλης. Το γεγονός είναι ότι ένα σύγχρονο άτομο τον υποβάλλει σε υπερβολικό άγχος, και παράδοξα όχι όταν τρέχει ή ανυψώνει βάρη, αλλά όταν κάθεται για ώρες χωρίς να σηκωθεί από μια καρέκλα. Αυτό το φορτίο ονομάζεταιstaticκαι είναι πολύ δύσκολο. Επειδή ένα άτομο πιστεύει ότι αναπαύεται όταν κάθεται. Στην πραγματικότητα, η σπονδυλική στήλη λειτουργεί με αυξημένο στρες σε καθιστή θέση.

Πώς λειτουργεί η σπονδυλική στήλη

Για να καταλάβετε τι είναι η οστεοχόνδρωση, πρέπει να καταλάβετε τι είναι η ανθρώπινη σπονδυλική στήλη. Όλοι γνωρίζουμε ότι η σπονδυλική στήλη αποτελείται από σπονδύλους συνδεδεμένους σε σειρά από μεσοσπονδύλιους δίσκους. Συνολικά, ένα άτομο έχει συνήθως 33-34 σπονδύλους: 7 από αυτούς σχηματίζουν την περιοχή του λαιμού, 12 - την περιοχή του θώρακα, 5 (ή 6 σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων) - την οσφυϊκή μοίρα, άλλοι 5 σπόνδυλοι που μεγαλώνουν μαζί, σχηματίζουν το ιερό και τελικά υπάρχειη περιοχή του κόκκυγα έχει πέντε (ή τέσσερις - ανάλογα με τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά) σπονδύλους. Οι σπόνδυλοι είναι πράγματι οστά και είναι ακίνητοι, αλλά για να μπορούν να κινούνται ελεύθερα, να παρέχουν κινητικότητα σε ολόκληρο το σώμα μας και να μην καταρρέουν από κρούση και τριβή, υπάρχει ένα στρώμα ζελατινώδους ουσίας (το λεγόμενο) μεταξύ κάθε σπονδύλουNucleus Pulposus), που περιβάλλεται από ισχυρές πλάκες πολλαπλών στρώσεων (Annulus Fibrosus). Συλλογικά, αυτό είναι γνωστό ωςμεσοσπονδύλιο δίσκο.Επιπλέον, η δομή της σπονδυλικής στήλης περιέχει πολλούς συνδέσμους, αγγεία και νεύρα. Αυτό είναι ένα πολύ περίπλοκο όργανο που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το έργο σχεδόν όλων των συστημάτων του σώματος, καθώς προστατεύει τον νωτιαίο μυελό και παρεμβαίνει στην εργασία του.

Γιατροί και μοντέλο σπονδυλικής στήλης

Οι σπόνδυλοι και οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι ανανεώνονται συνεχώς καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου. Αυτό είναι εφικτό επειδή παρέχονται καλά με αίμα και είναι πάντα καλά θρεπτικά. Ωστόσο, εάν για κάποιο λόγο τα τρόφιμα ρέουν στη σπονδυλική στήλη σε ανεπαρκείς ποσότητες, ο πυρήνας pulposus χάνει τις ιδιότητές του, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος γίνεται επίπεδος και λιγότερο ελαστικός, εμφανίζονται ρωγμές στον δακτύλιο και οι ίδιοι οι σπόνδυλοι αρχίζουν να μετατοπίζονται και να πλησιάζουν σε διαφορετικές κατευθύνσειςο ένας στον άλλο. Όλα αυτά οδηγούν σε μια σειρά από επικίνδυνες αποκλίσεις - κυρίως σεΦλεγμονή τόσο στην ίδια τη σπονδυλική στήλη όσο και στον περιβάλλοντα ιστό, καθώς και συμπίεση του νωτιαίου μυελού και του νωτιαίου νεύρου.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια έννοια όπως η "οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης" υπάρχει κυρίως στον μετα-σοβιετικό χώρο. Στην ξένη βιβλιογραφία οι αλλαγές στις σπονδυλικές στήλες αναφέρονται ως"κήλες", "μυοφασιακός πόνος", "τραυματισμοί στο δίσκο", "δοσοπάθεια". Έτσι, εάν έχετε ακούσει κάτι παρόμοιο για τον εαυτό σας, έχετε οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης. Ημεσοσπονδύλια κήληθεωρείται ένα από τα στάδια της οστεοχόνδρωσης.

Η νόσος δεν έχει οξεία πορεία και αναπτύσσεται σταδιακά: πρώτα ο μεσοσπονδύλιος δίσκος στενεύει, αλλάζει εκφυλιστικά, μετά εμφανίζονταιπροεξοχές- ο πυρήνας του πυρήνα φαίνεται να έχει ωθηθεί και να αναμιχθεί με τον ινώδη δακτύλιο, σπάζοντάς τοναλλά όχι. Εάν ρήξη του ινώδους δακτυλίου, ονομάζεταιμεσοσπονδύλιο κάταγμα.Στο τελευταίο, πιο σοβαρό στάδιο της οστεοχόνδρωσης,, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι έχουν φθαρεί εντελώς, οι σπόνδυλοι αρχίζουν να τρίβονται μεταξύ τους και επίσης καταρρέουν, εμφανίζονται παθολογικά οστά και οστεοφύτα.. Στο τελευταίο στάδιο, η σπονδυλική στήλη είναι «απολιθωμένη», δηλαδή χάνει την κινητικότητά της, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μειονέκτημα.

Αιτίες της σπονδυλικής στήλης

Για ποιο λόγο συμβαίνουν όλες οι παραπάνωεκφυλιστικές αλλαγές;Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο κύριος λόγοςείναι το μη φυσιολογικό άγχος στη σπονδυλική στήλη:Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο πρέπει να κάθεται πολύ σε άβολες θέσεις, "λυγισμένο", οι περιοχές του λαιμού και του θώρακα είναι τεταμένες και δεν τις λαμβάνουναπαιτούμενη ένταση. Επιπλέον, η κακή στάση του σώματος μπορεί να οδηγήσει σεοστεοχόνδρωση.Τα αθλήματα, ιδίως τα σπορ αντοχής, με παραβίαση της τεχνικής άσκησηςμπορούν, ωστόσο, να οδηγήσουν σεεκφυλιστικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη.

Μια άλλη κοινή αιτία είναι οτραυματισμός στην πλάτη. Η ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης μπορεί επίσης να επηρεαστεί απόκληρονομικές γενετικές προθέσεις, ορμονικές διαταραχές, παχυσαρκία, μια ανθυγιεινή διατροφή, ανεπαρκή πρόσληψη νερού και, κατά συνέπεια, αφυδάτωση, κάπνισμα και κατάχρηση αλκοόλ.

Οι γυναίκες συναντούν συχνά τις πρώτες εκδηλώσεις της οστεοχόνδρωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν οι νέες μητέρες ταΐζουν το μωρό τους για τον εαυτό τους σε δυσάρεστες θέσεις και συχνά πρέπει να το φέρουν στα χέρια τους, η κατάσταση της σπονδυλικής στήλης επιδεινώνεται αισθητά.

Συμπτώματα οστεοχόνδρωσης

Τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης ποικίλλουν και εξαρτώνται από το ακριβές τμήμα στο οποίο εμφανίστηκε η διαταραχή. Ο πόνος είναι η κύρια εκδήλωση αυτής της παθολογίας, αλλά έως ότου η ρήξη του ινώδους δακτυλίουείναι ήπια, μπορεί να είναι μακροχρόνια και επείγουσα, και οι ασθενείς μπορεί να μην την δώσουν προσοχή.Τις περισσότερες φορές ο πόνος επιδεινώνεται το πρωί ή μετά από σωματική άσκηση και εξαπλώνεται στα χέρια, τα πόδια, το λαιμό, τα πλευρά και το στήθος (σε αυτήν την περίπτωση η οστεοχόνδρωση μπορεί εύκολα να συγχέεται με τη στεφανιαία νόσο).

Επιπλέον,μούδιασμα και μυρμήγκιασμα μπορεί να εμφανιστούν στα άκρα.

Με οστεοχόνδρωσηστην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήληςμπορεί να εμφανιστούν πονοκέφαλοι, μερικές φορές πολύ σοβαροί, ζάλη, ναυτία, σφύριγμα στα αυτιά. Η ανάπτυξη μιας βουβωνικής κήλης, που οδηγεί σε συμπίεση των νευρικών απολήξεων, μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της λειτουργίας των εσωτερικών οργάνων του προσβεβλημένου νεύρου. Για παράδειγμα, με μια βουβωνική κήλη στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με την ούρηση, η ισχύς εξαφανίζεται, στο στήθος - δυσπεψία, στον τράχηλο - προβλήματα με την παροχή αίματος στον εγκέφαλο.

Πονοκέφαλος με αυχενική οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης

Διάγνωση της οστεοχόνδρωσης

Μόνο ένας γιατρός μπορεί να διακρίνει την οστεοχόνδρωση από άλλες ασθένειες των εσωτερικών οργάνων και να καθορίσει την πηγή του πόνου. Η πιο αξιόπιστη μέθοδος για τη διάγνωση ασθενειών της σπονδυλικής στήλης σήμερα θεωρείται απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού.

Οι ακτίνες Χ είναι επίσης αξιόπιστες, αλλά λιγότερο ενημερωτικές. Σε μια ακτινογραφία, μπορείτε να δείτε αλλαγές στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, αλλά δεν μπορείτε να δείτε μια κήλη, για παράδειγμα, και μπορείτε να εκτιμήσετε την κατάσταση του νωτιαίου μυελού και τον βαθμό συμπίεσής του από εξάρθρωση σπονδύλων. Επιπλέον, η μαγνητική τομογραφία σας επιτρέπει να διακρίνετε την οστεοχόνδρωση από άλλες επικίνδυνες ασθένειες, όπως κακοήθεις σχηματισμούς και αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

είναι δυνατή η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης;

Δυστυχώς, είναι αδύνατο να θεραπευτεί η οστεοχόνδρωση, αλλά είναι δυνατόν να ανακουφιστεί η κατάσταση του ασθενούς καινα σταματήσετε την περαιτέρω καταστροφή του δίσκουμασάζ ή χειροκίνητης θεραπείας, τρώγοντας σωστά και εγκαταλείποντας κακές συνήθειες. Η άσκηση, το μασάζ, η σωστή διατροφή και η απώλεια βάρους μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερα μακροπρόθεσμα θεραπευτικά αποτελέσματα από τα φάρμακα.

Οι γιατροί εξακολουθούν να διαφωνούν για την αποτελεσματικότητα των χονδροπροστατευτών - φάρμακα που αποκαθιστούν τον ιστό του χόνδρου και υποτίθεται ότι ενισχύουν τον ινώδη δακτύλιο. Η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει αποδειχθεί επαρκώς, αλλά δεδομένου ότι σίγουρα δεν κάνουν κακό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης.

Εάν ο πόνος σας είναι σοβαρός, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), μυοχαλαρωτικά (φάρμακα που χαλαρώνουν τους μύες) και αναλγητικά.

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης και τωνβιταμινών, καθώς η ανεπάρκεια τους προκαλεί περαιτέρω καταστροφή του μεσοσπονδύλιου δίσκου:Β βιταμίνες, για παράδειγμα, συμβάλλει στη βελτίωση του μεταβολισμού των πρωτεϊνών μεταξύ των ιστών και, από τότε, της πρωτεΐνηςείναι το κύριο δομικό υλικό του σώματος, η ομαλοποίηση του μεταβολισμού των πρωτεϊνών βοηθά στην αποκατάσταση του ιστού των νεύρων και των χόνδρων. Η βιταμίνη Α βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα φάρμακα, πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά τη λήψη βιταμινών, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες και μπορούν να ληφθούν μόνο μετά από συμβουλή γιατρού και υπό την επίβλεψή του.

Η χειρουργική θεραπεία της οστεοχόνδρωσης είναι επίσης δυνατή, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται στην περίπτωσησημαντικής στένωσης του νωτιαίου σωλήνα και υπερβολικής συμπίεσης των νεύρων και του νωτιαίου μυελού λόγω των προκύπτοντων κήλων. Σε αυτήν την περίπτωση, η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που, για παράδειγμα, ο ασθενής δεν μπορεί να περπατήσει, τα εσωτερικά του όργανα αρχίζουν να αποτυγχάνουν ή υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοιες σοβαρές συνέπειες προκαλούνται από την οστεοχόνδρωση της αυχενικής και της οσφυϊκής μοίρας. Εκφυλιστικές αλλαγές στη θωρακική σπονδυλική στήλη, ακόμη και με κήλες, σχεδόν ποτέ δεν απαιτούν χειρουργική θεραπεία.

Σήμερα,μέθοδοι της λεγόμενης ανταλλακτικής χειρουργικήςεισάγονται ενεργά στην ιατρική πρακτική όταν οι γιατροί καταφέρνουν να διατηρήσουν την ολοκληρωμένη δομή των σπονδύλων καλύπτοντας μέρος του πυρήνα του πυρήνα με-Ενδοσκόπιοαφαίρεση. Η συσκευή εισάγεται στη θέση της σπονδυλικής βλάβης μέσω μικρών τομών στο δέρμα, αποφεύγοντας έτσι τη μεγάλη απώλεια αίματος. Δεδομένου ότι ολόκληρος ο δίσκος δεν αφαιρείται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η βιομηχανική της σπονδυλικής στήλης γενικά δεν διαταράσσεται, γεγονός που μειώνει το χρόνο αποκατάστασηςΣυχνά, οι ασθενείς σηκώνονται εντός μιας ημέρας από την επέμβαση. Ωστόσο, οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη εξακολουθεί να είναι γεμάτη επιπλοκές και επακόλουθες υποτροπές της νόσου, έτσι οι έμπειροι ειδικοί θα προσπαθήσουν να καθυστερήσουν τη χειρουργική θεραπεία μέχρι την τελευταία. Και εδώ όλα εξαρτώνται από τους ίδιους τους ασθενείς: εάν ακολουθούν όλες τις συστάσεις των γιατρών και φροντίζουν την υγεία τους, τότε ακόμη και με κήλες, μπορούν να κάνουν χωρίς χειρουργική επέμβαση.