Πόνος Σπονδυλικής Στήλης - Αιτίες, Συμπτώματα, Θεραπεία

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείαςΠόνος στην πλάτηεξαρτάται άμεσα από το πώς ακριβώς παραδόθηκεδιάγνωση. . . Ωστόσο, το ίδιο το σύνδρομο πόνου δεν είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα - είναι ένα γενικό σύμπτωμα, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί η αιτία της νόσου. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παθολογίες που μπορούν να το προκαλέσουνΠόνος στην πλάτη, και δεν συνδέονται όλα με μυοσκελετικές διαταραχές.

Στην αυτοθεραπεία, οι ασθενείς πιστεύουν λανθασμένα ότι η διαχείριση του πόνου είναι το πιο σημαντικό, αγνοώντας το γεγονός ότι κάθε πόνος έχει μια αιτία. Η λήψη παυσίπονων είναι συμπτωματική θεραπεία που δεν επηρεάζει την έκβαση της νόσου ή την αιτία του πόνου.

Οι κύριες αιτίες του πόνου στην πλάτη

Σκεφτείτε το κύριο πράγμαασθένειααιτιολογικόςΠόνος στην πλάτη. . . Για να διευκολύνουν τη διάγνωση, οι γιατροί χωρίζουν την πλάτη στο άνω (αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης), στο μεσαίο (θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης) και στο κάτω (οσφυοϊερό) τμήμα.

Πόνος στο πάνω μέρος της πλάτης

Συμπτώματα πόνου στην πλάτη

Ο πόνος στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης απαιτεί εξαιρετική προσοχή. Ο λόγος έγκειται στα μοναδικά ανατομικά χαρακτηριστικά των αυχενικών σπονδύλων: η σπονδυλική αρτηρία διατρέχει αυτόν και τροφοδοτεί το ⅓ του εγκεφάλου με αίμα. ο πρώτος και ο δεύτερος αυχενικός σπόνδυλος σχηματίζουν μια κινητή σύνθετη άρθρωση με το κρανίο, η οποία είναι υπεύθυνη για τη στροφή και την κλίση του κεφαλιού. Οποιαδήποτε ασθένεια εμφανίζεται σε αυτό το επίπεδο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νευρολογική βλάβη, καθώς βλάβη ή ακόμη και ελαφρά συμπίεση του νωτιαίου μυελού στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης οδηγεί αμέσως σε βλάβη της κινητικής ή/και αισθητικής λειτουργίας ολόκληρου του σώματος.

Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Κανονικά, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, οι αρθρώσεις, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες δεν έχουν τα δικά τους αιμοφόρα αγγεία· η παροχή αίματος εξαρτάται από το πόσο εντατικά τροφοδοτούνται με αίμα οι γύρω μύες και τα οστά. Για παράδειγμα, εάν αυτή η διαδικασία διαταραχθεί σε έναν υπάλληλο γραφείου που κάνει καθιστική ζωή, αρχίζουν οι εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές. Η τροφή των χόνδρων των μεσοσπονδύλιων δίσκων και των αρθρώσεων είναι εξασθενημένη, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες πυκνώνουν, ο σπονδυλικός σωλήνας στενεύει λόγω σκληρωτικών αλλαγών και η απόσταση μεταξύ των σπονδύλων μειώνεται.

Μεταξύ των μη ειδικών, αυτή η ασθένεια ονομάζεται σπονδυλική οστεοχόνδρωση. Αν και οι εκφυλιστικές-δυστροφικές διεργασίες είναι χαρακτηριστικές για ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη, η οστεοχόνδρωση είναι η πιο κοινή αιτία πόνου στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Επιπλέον, όπως και σε άλλα μέρη της σπονδυλικής στήλης, μια μεσοσπονδυλική κήλη μπορεί να περιπλέξει αυτή την ασθένεια. Ωστόσο, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ανατομίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ακόμη και ένα μικρό κάταγμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

τραύμα

Ο πόνος στον αυχένα οδηγεί σε πόνο στην πλάτη

Αν και οι κακώσεις του νωτιαίου μυελού διαγιγνώσκονται συχνότερα στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, σχεδόν το 50% των περιπτώσεων τραυματισμού του νωτιαίου μυελού συμβαίνουν με τραύμα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αυτό οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της ανατομίας του λαιμού: η έλλειψη ανεπτυγμένου μυϊκού πλαισίου και ογκωδών σπονδυλικών σωμάτων, η υψηλή κινητικότητα ακόμη και χωρίς άμεση σωματική επίδραση συμβάλλουν στο τραύμα (π. χ. προκαλείται από ισχυρή κάμψη ακολουθούμενη από ισχυρή επέκταση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης). Ο πόνος είναι σταθερός σύντροφος κάθε τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης.

Μυοσίτιδα

Η μυοσίτιδα, ή φλεγμονώδης μυϊκή νόσος, είναι μια ολόκληρη ομάδα διαταραχών που χαρακτηρίζονται από μυϊκό πόνο. Η πιο κοινή αιτία της κοινής μυϊκής φλεγμονής είναι η αναγκαστική στάση κατά την εργασία, η υποθερμία, τα ρεύματα. Ο μυϊκός πόνος μπορεί να προκύψει από οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, κήλη δίσκου - οι μύες αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης στον αυχένα, το οποίο τελικά οδηγεί σε υπερένταση, μυϊκούς σπασμούς με μειωμένη μικροκυκλοφορία και φλεγμονή.

νευραλγία

Η νευραλγία είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι ίδιες οι νευρικές ίνες γίνονται πηγή συνεχών παρορμήσεων πόνου. Ο πόνος είναι παροξυσμικός, μπορεί να επιδεινωθεί και να προκληθεί με στροφή ή κλίση του κεφαλιού, κρύο καιρό. Η αιτία της νευραλγίας συνδέεται με παθήσεις της σπονδυλικής στήλης - οστεοχόνδρωση, μεσοσπονδυλική κήλη, σκολίωση κ. λπ. Η άμεση αιτία του πόνου είναι ο ερεθισμός των ριζών του νωτιαίου μυελού όταν παγιδεύονται στον μεσοσπονδύλιο χώρο, μυϊκοί σπασμοί που διαταράσσουν τον μεταβολισμό στο νεύρα που διατρέχουν τους σπασμωδικούς μύες. Σε αντίθεση με τη νευρίτιδα ή τη φλεγμονή του νεύρου, με νευραλγία ο πόνος εμφανίζεται περιοδικά, δεν υπάρχουν παθολογικές αλλαγές στις ίδιες τις νευρικές ίνες.

Καρδιακή ασθένεια

Καρδιοπάθειες όπως στηθάγχη, ισχαιμική καρδιοπάθεια, αρτηριοσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών συνοδεύονται συχνά από πόνο που ακτινοβολεί αριστερά του λαιμού, της κάτω γνάθου, του ώμου και του αντιβραχίου. Ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από μούδιασμα, μυρμήγκιασμα στο δέρμα, προσομοίωση πόνου στην οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με κήλη δίσκου. Συχνά, οι ασθενείς λαμβάνουν μασάζ, φυσικοθεραπεία, επισκέπτονται άλλους γιατρούς, αν και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα αρκεί για τη διάγνωση της αιτίας.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του πόνου είναι η ικανότητα των αντιστηθαγχικών φαρμάκων που βελτιώνουν τη ροή του αίματος μέσω των στεφανιαίων αρτηριών (Isoket, Nitroglycerin) να ανακουφίζουν τον πόνο μέσα σε λίγα λεπτά.

Πόνος στη μέση της πλάτης

Πόνος στη μέση της πλάτης

Η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από 12 θωρακικούς σπονδύλους, ο καθένας με ένα ζευγάρι πλευρές προσαρτημένες. Μαζί παρέχουν προστασία στα όργανα του θώρακα. Το μέγεθος των θωρακικών σπονδύλων αυξάνεται σταδιακά, ξεκινώντας με 1 θωρακικό σπόνδυλο και συνεχίζοντας μέχρι την αρχή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης - αυτό εξηγείται από τη σταδιακή αύξηση του φορτίου. Η κινητικότητα της μέσης πλάτης είναι σημαντικά μικρότερη από αυτή του αυχένα, οι πλευρές προσφέρουν πρόσθετη προστασία, γι' αυτό οι τραυματικοί τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι λιγότερο συχνοί.

Καμπυλότητα σπονδυλικής στήλης ή σκολίωση

Η σκολίωση ή σκολίωση είναι μια παθολογική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης σε πολλαπλά επίπεδα. Τα ακριβή αίτια της σκολίωσης δεν είναι ακόμη γνωστά· η ασθένεια ξεκινά από την παιδική ηλικία. Η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα, η αδυναμία των μυών της πλάτης, η λανθασμένη στάση και η οργάνωση του χώρου εργασίας των παιδιών σχολικής ηλικίας θεωρούνται παράγοντες. Λόγω έντονης καμπυλότητας, διαταραγμένης κατανομής φορτίου και εμβιομηχανικής της σπονδυλικής στήλης, υπερέντασης των μυών, που αντισταθμίζουν μέρος του φορτίου,αναπτύσσωχρόνιοςΠόνος στην πλάτη.

Αρθρίτιδα (σπονδυλοαρθρίτιδα)

Οι μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις μαζί με τους μεσοσπονδύλιους δίσκους ενώνουν τη σπονδυλική στήλη σε ένα σύνολο. Κάθε σπόνδυλος έχει 4 αρθρικές επιφάνειες που σχηματίζουν αρθρώσεις με γειτονικούς σπονδύλους. Όπως κάθε άλλη άρθρωση, οι μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονή. Αυτή η παθολογική κατάσταση ονομάζεται σπονδυλοαρθρίτιδα. Υπάρχουν δύο κύριες αιτίες της φλεγμονής των μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων. Αυτές είναι συστηματικές ρευματικές παθήσεις (όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα) ή αντιδραστική φλεγμονή που εμφανίζεται ως απόκριση στο αυξημένο στρες στην οστεοχόνδρωση, τη σκολίωση και άλλες ασθένειες της σπονδυλικής στήλης. Οι φλεγμονώδεις αρθρώσεις χάνουν τη λειτουργία τους: δυσκαμψία κίνησης, ακαμψία της σπονδυλικής στήλης, επίμονος πόνος στην πλάτη.

Γαστρεντερικές διαταραχές και πόνος στην πλάτη

Οι ασθένειες των κοιλιακών οργάνων είναι συχνά η αιτία του ανακλώμενου πόνου στην περιοχή της πλάτης και της σπονδυλικής στήλης. Υπάρχει επίσης άμεση σύνδεση μεταξύ παθήσεων του γαστρεντερικού σωλήνα και παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος. Ασθένειες όπως η χρόνια κολίτιδα ή η γαστρεντερίτιδα αποτελούν το υπόβαθρο της σπονδυλαρθρίτιδας ή της οστεοχόνδρωσης της σπονδυλικής στήλης.

Ο πιο συχνός πόνος στην πλάτη εμφανίζεται σε γαστρικά και δωδεκαδακτυλικά έλκη, διαφραγματοκήλη, οξεία ή χρόνια παγκρεατίτιδα. Το φαινόμενο αυτό προκύπτει από τις ιδιαιτερότητες του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού συστήματος, των οποίων οι νευρικές ίνες υπάρχουν σε κάθε όργανο της κοιλιακής κοιλότητας. Ορισμένες από τις παρορμήσεις πόνου που αντιλαμβάνονται επιστρέφουν στις ρίζες του νωτιαίου μυελού, προσομοιώνοντας τον πόνο στη σπονδυλική στήλη και την πλάτη.

Νεφρική νόσο και πόνος στην πλάτη

Οι νεφροί είναι ένα ζεύγος οργάνων που βρίσκονται στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο που, όπως και τα κοιλιακά όργανα, συνδέονται στενά με τις ρίζες του νωτιαίου μυελού μέσω νεύρων. Σε περίπτωση φλεγμονής, πέτρες ή άλλων ασθενειών του ουροποιητικού συστήματος, ορισμένες από τις ώσεις του πόνου φτάνουν στον νωτιαίο μυελό και προσομοιώνουν μια ασθένεια της σπονδυλικής στήλης.Συμπτώματα πόνου στην πλάτημπορεί να εμφανιστεί με οξεία πυελονεφρίτιδα, κολικό νεφρού, νεφρικά αποστήματα. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η ένταση στους μύες της πλάτης στην προβολή των νεφρών, η οποία εμφανίζεται λόγω φλεγμονής των νεφρών ή αποστήματος των ιστών που τα περιβάλλουν.

Πόνος στην οσφυοϊερή σπονδυλική στήλη

οσφυϊκός πόνος στην πλάτη

Η οσφυοϊερή σπονδυλική στήλη είναι η πιο καταπονημένη. Έως και 60-70% του ενήλικου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες παραπονείται για πόνο στην πλάτη. Αυτή είναι μια δημοφιλής τοποθεσία για μεσοσπονδυλικές κήλες. Τις περισσότερες φορές, ένας ασθενής διαγιγνώσκεται με 2-3 κήλες στην οσφυοϊερή σπονδυλική στήλη. Ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης και του ιερού οστού είναι επίσης συχνός με γυναικολογικές και ουρολογικές παθολογίες.

Μεσοσπονδυλική κήλη

Η δισκοκήλη είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας οστεοχόνδρωσης της σπονδυλικής στήλης. Ενώ ασκούνται σχετικά χαμηλά φορτία στους μεσοσπονδύλιους δίσκους στην αυχενική περιοχή, κάθε μεσοσπονδύλιος δίσκος καταπονείται σε τεράστιο βαθμό στην οσφυοϊερή περιοχή. Ένας υγιής δίσκος μπορεί να αντισταθμίσει οποιοδήποτε βάρος λόγω του ημι-υγρού πυρήνα που λειτουργεί ως υδραυλικό αμορτισέρ. Ωστόσο, λόγω της οστεοχόνδρωσης, ο ινώδης και ισχυρός χόνδρος (δακτυλίου ινώδους) που διατρέχει την περιφέρεια του μεσοσπονδύλιου δίσκου χάνει την ελαστικότητα και τη δύναμή του και ορισμένα από τα μέρη του μπορεί να σχιστούν. Με έντονη αύξηση του φορτίου, για παράδειγμα κατά την άρση βαρών, αυξάνεται η πίεση στον άρρωστο μεσοσπονδύλιο δίσκο, οπότε το περιεχόμενό του μπορεί πραγματικά να "πυροβολήσει" μέσω του κατεστραμμένου χόνδρου και να πέσει στον αυλό του σπονδυλικού σωλήνα - δημιουργώντας έτσι μια μεσοσπονδυλική κήλη .

Πόνος στην πλάτη από κήλη δίσκου

Πυρηνικά θραύσματα που έχουν πέσει έξω από τον μεσοσπονδύλιο δίσκο πιέζουν τον νωτιαίο μυελό και τις ρίζες του νωτιαίου μυελού. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει διόγκωση του νευρικού ιστού και διαταραχή του κυκλοφορικού, που συνοδεύεται από έντονο πόνο και προστατευτικούς μυϊκούς σπασμούς. Ο πόνος μπορεί να είναι βασανιστικός, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης χρήσης ναρκωτικών αναλγητικών. Χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η ακτινοβολία του πόνου στα κάτω άκρα. Το δέρμα των κάτω ποδιών και των μηρών μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητο στον πόνο, το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα.

Προεξοχή δίσκου

Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός διογκωμένου δίσκου και μιας κήλης είναι η διατήρηση της ακεραιότητας του ινώδους δακτυλίου. Η αιτία του πόνου είναι η συμπίεση του νωτιαίου μυελού και των ριζών του με διόγκωση κατά μήκος της περιφέρειας του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Ωστόσο, εάν η διαδικασία συνεχιστεί, η προεξοχή μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε σπάσιμο. Τα συμπτώματα και ο πόνος είναι παρόμοια με αυτά της δισκοκήλης, καθώς η βαρύτητα του συνδρόμου πόνου εξαρτάται όχι μόνο από το μέγεθος, αλλά και από τη θέση της προεξοχής ή της κήλης.

Σπονδύλωση της σπονδυλικής στήλης

Τα υπερβολικά φορτία και οι εκφυλιστικές-δυστροφικές διεργασίες στη σπονδυλική στήλη μπορεί να οδηγήσουν σε οστεοποίηση του χόνδρινου ιστού, κορεσμένου με άλατα ασβεστίου, ο οποίος μετατρέπεται σε αιχμηρές αποφύσεις κορακοειδούς οστού ή αναπτύξεις που εμφανίζονται κατά μήκος της περιφέρειας των σπονδυλικών σωμάτων. Καθώς η διαδικασία εξελίσσεται, αυτές οι εκβολές μπορούν να συγχωνευθούν με τις ίδιες αναπτύξεις στο σώμα των παρακείμενων σπονδύλων. Με την πάροδο του χρόνου, όλοι οι σπόνδυλοι μεγαλώνουν μαζί, η σπονδυλική στήλη χάνει την ευλυγισία και την ελαστικότητα. Ο πόνος προκαλείται από ερεθισμό του νωτιαίου μυελού και των ριζών του, αντιδραστική φλεγμονή και δυστροφία των μαλακών ιστών, των συνδέσμων και των μυών που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη.

Ριζικίτιδα

Η ριζίτιδα ονομάζεται έντονος πόνος που προκαλείται από κακή ροή αίματος και ισχαιμία των ριζών του νωτιαίου μυελού, στραγγαλίζονται από κήλη ή εξόγκωμα με οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης. Είναι πιθανές διάφορες διαταραχές της ευαισθησίας του δέρματος στην περιοχή των γλουτών, του περίνεου, των μηρών και των κάτω ποδιών. Η εκτεθειμένη ισχιαλγία οδηγεί σε μυϊκή απώλεια και αδυναμία. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο οξύς πόνος κατά μήκος του ισχιακού νεύρου, που επιδεινώνεται από την άσκηση, την άρση βαρών και τον κρύο καιρό. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ισχιαλγία ή ισχιαλγία.

Λοίμωξη της σπονδυλικής στήλης

Οι σπόνδυλοι αποτελούνται από σπογγώδες οστικό ιστό που είναι πλούσιος σε μυελό των οστών. Εάν μια λοίμωξη εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος του σπονδυλικού σώματος, μπορεί να εμφανιστεί μια φλεγμονώδης διαδικασία - οστεομυελίτιδα. Η σταδιακή διάσπαση του οστικού ιστού συνοδεύεται από νέκρωση - αυτή η εικόνα είναι επίσης χαρακτηριστική για τη φυματίωση της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί τόσο από ερεθισμό των νευρικών απολήξεων όσο και από παθολογικά συμπιεστικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, που εξασθενούν από φλεγμονή.

Γυναικολογικές και ουρολογικές παθήσεις

Παθολογίες όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, η ενδομητρίωση ή η αδεξίτιδα (φλεγμονή των εξαρτημάτων της μήτρας) στις γυναίκες, η προστατίτιδα ή ο καρκίνος του προστάτη στους άνδρες συνοδεύονται συχνά από έντονο πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Η φύση του πόνου εξηγείται από τον ερεθισμό των νεύρων στην περιοχή της φλεγμονής ή την ανάπτυξη νευρικών κορμών από έναν όγκο.

Οι μύες της πλάτης πονάνε κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης

Μυϊκός πόνος κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης

Οι καλά ανεπτυγμένοι μύες της πλάτης είναι σημάδι μιας υγιούς σπονδυλικής στήλης, καθώς ο μυϊκός κορσέ ανακουφίζει από την καταπόνηση και επιπλέον σταθεροποιεί τη σπονδυλική στήλη. Σε χρόνιες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, οι μύες εκτίθενται σε υπερβολικά φορτία, τα οποία οι αδύναμοι και ατροφημένοι μύες δεν μπορούν να αντέξουν. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται μυϊκοί σπασμοί και λόγω μεταβολικών διαταραχών στους μύες και πόνος. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως μυοπεριτονιακό σύνδρομο και είναι χαρακτηριστική της οστεοχόνδρωσης της σπονδυλικής στήλης, των κηλών και των προεξοχών των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Μετεγχειρητικός πόνος

Η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης συνήθως συνδέεται με εκτεταμένο τραύμα - για να σταθεροποιηθεί και να αποκατασταθεί η ακεραιότητα των σπονδύλων, οι γιατροί μπορούν να καταφύγουν σε μεταλλικές κατασκευές, να βιδώσουν βίδες στους σπονδύλους και να αφαιρέσουν μη βιώσιμο ιστό. Ο πόνος σε αυτή την περίπτωση δεν οφείλεται μόνο στην ίδια την ασθένεια, αλλά και στην επέμβαση. Με την κατάλληλη αποκατάσταση και μετεγχειρητική φροντίδα, ο πόνος θα υποχωρήσει σταδιακά. Ωστόσο, στη μετεγχειρητική περίοδο, εάν παραμελήσετε τις οδηγίες των γιατρών και αγνοήσετε τις υποχρεωτικές ασκήσεις, ο πόνος μπορεί να γίνει χρόνιος.

Πώς διαγιγνώσκονται τα αίτια του πόνου στην πλάτη;

Για τη διάγνωση του πόνου στην πλάτη και τη σπονδυλική στήλη, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε έγκαιρα ιατρική βοήθεια από ειδικευμένο νευρολόγο. Στην πρώτη φάση πραγματοποιείται νευρολογική εξέταση, εξέταση ασθενούς, εξέταση των αντανακλαστικών και των συμπτωμάτων. Ένας έμπειρος και ικανός γιατρός γνωρίζει ακριβώς ποιες παθήσεις έχουν οι πόνοι στην πλάτη και στη σπονδυλική στήλη για συγκεκριμένους λόγους και χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Ο πόνος στην πλάτη χωρίς προφανή λόγο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Αυτό μπορεί να είναι με ανακλώμενο πόνο από άλλα όργανα και συστήματα, με όγκους και ασθένειες του νωτιαίου μυελού.

Διαγνωστικά για τον πόνο στην πλάτη

Για να μάθετε γιατί η πλάτη και η σπονδυλική σας στήλη πονάνε, ένας νευροπαθολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει μαγνητική τομογραφία. Είναι ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλέστερος τρόπος για τη διάγνωση σχεδόν όλων των πιθανών αιτιών πόνου στην πλάτη. Η διαδικασία βασίζεται στην ικανότητα των μαγνητικών πεδίων και των ραδιοκυμάτων να παρέχουν καθαρές και λεπτομερείς εικόνες της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού χωρίς τη χρήση ακτίνων Χ και άλλων επιβλαβών παραγόντων.

Πώς να ανακουφίσετε τον πόνο στην πλάτη

Για να ανακουφίσουμε τον πόνο στην πλάτη, αλλά να μην τον αντιμετωπίσουμε, ας πάρουμε αναλγητικά για αρκετές ημέρες, απαραίτητα περιμένοντας τη συμβουλή ενός ειδικού. Οι πιο συνηθισμένες χρήσεις για αυτό είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή τα ΜΣΑΦ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτή η ομάδα φαρμάκων μπορεί να έχει επικίνδυνες παρενέργειες, η πιθανότητα των οποίων αυξάνεται με παρατεταμένη χρήση. Είναι λοιπόν σημαντικό να μην αναβάλλετε την επίσκεψή σας στον γιατρό και την εξέταση για αργότερα. θεραπείαΑσθένειεςΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗκαι λόγουςΠόνος στην πλάτη.

Θεραπεία του πόνου της σπονδυλικής στήλης

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, η αποτελεσματικότητα της θεραπείας του πόνου στην πλάτη εξαρτάται από το πόσο ακριβής έγινε η διάγνωση. Παρά το προφανές, πολλοί ασθενείς «θεραπεύουν» τον πόνο για χρόνια, αλλά όχι την ίδια τη νόσο, αναβάλλοντας κάθε φορά την επίσκεψη στον γιατρό και απευθυνόμενοι σε παραδοσιακούς θεραπευτές, οστεοπαθητικούς και χειροπράκτες. Επιπλέον, τέτοιες επεμβάσεις δεν αντενδείκνυνται μόνο σε ορισμένες ασθένειες η σπονδυλική στήλη αλλά και επικίνδυνη.

Υπάρχουν αποτελεσματικές και επιστημονικά αποδεδειγμένες θεραπείες για διαφορετικέςείδοςαιτιολογικές ασθένειεςΠόνος στην πλάτη. . . Πολλά από αυτά απαιτούν την επιμονή και την επιμονή του ασθενούς στη μάχη με την ασθένεια. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν χάπια ή ενέσεις που μπορούν να θεραπεύσουν την οστεοχόνδρωση - μόνο εσείς μπορείτε, με σκληρή προπόνηση και σωματικές ασκήσεις που θα σας δείξει ένας νευρολόγος.

Με ποιον γιατρό πρέπει να απευθυνθώ εάν έχω πόνο στη σπονδυλική στήλη;

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα από τα πιο κοινά νευρολογικά συμπτώματα που εμφανίζεται λόγω της εμπλοκής των νεύρων και του νωτιαίου μυελού στην παθολογική διαδικασία. Ως εκ τούτου, ο πρώτος ειδικός του οποίου η συμβουλή χρειάζεται για τον πόνο στη σπονδυλική στήλη θα είναι ένας νευρολόγος. Με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης και της μαγνητικής τομογραφίας, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε άλλο γιατρό. Εάν ο πόνος στην πλάτη προκαλείται από καρδιακή νόσο, ο ασθενής παραπέμπεται σε καρδιολόγο, εάν το πρόβλημα είναι στο πεπτικό σύστημα, σε γαστρεντερολόγο. Αλλά πιο συχνά το σύνδρομο πόνου σχετίζεται στενά με την παθολογία της σπονδυλικής στήλης.