Οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας

Η οστεοχόνδρωση είναι μια ασθένεια του σκελετικού συστήματος, η οποία χαρακτηρίζεται από αλλαγές στον ιστό του χόνδρου. Ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης της νόσου, η ικανότητα ενός ατόμου να εργάζεται μειώνεται, η κυκλοφορία του αίματος και η ακεραιότητα των μεσοσπονδύλιων δίσκων διαταράσσονται. Τις περισσότερες φορές, η ασθένεια προκαλείται από παχυσαρκία, σωματική αδράνεια, ξοδεύοντας πολύ χρόνο στον υπολογιστή ή οδήγηση αυτοκινήτου.

Συμπτώματα οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής σπονδυλικής στήλης καθώς αναπτύσσεται χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Αιτίες της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας

Πόνος στον αυχένα με οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας

 • Συνεχής πονοκέφαλος. Ο κύριος πονοκέφαλος σε ασθενείς με οστεοχόνδρωση είναι ο πονοκέφαλος, που επιδεινώνεται από μια απότομη στροφή του λαιμού ή από ξαφνική κίνηση του κεφαλιού.
 • Πόνος στον αυχένα που μπορεί να εκπέμψει στην περιοχή του ώμου. Συχνά εμφανίζεται το πρωί, αμέσως μετά τον ύπνο, μειώνεται ή εξαφανίζεται εντελώς μετά την προθέρμανση των μυών του λαιμού.
 • Διαφραγματικό οσφυαλγία, που χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στον αυχένα, σκλήρυνση των μυών στην πληγείσα περιοχή και περιορισμένη κινητικότητα
 • πόνος στο στέρνο ή στη χοληδόχο κύστη. Τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς υποπτεύονται ότι έχουν παθολογία του καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά η λήψη νιτρογλυκερίνης δεν ανακουφίζει τον πόνο. Όταν η αυχενική οστεοχόνδρωση εκδηλώνεται με πόνο στο στέρνο, οι ασθενείς παραπονιούνται για μείωση της μυϊκής δύναμης στα χέρια.
 • Σε σχεδόν όλους τους ασθενείς με οστεοχόνδρωση, μπορείτε να ακούσετε μια χαρακτηριστική κρίση και κραυγή όταν ζητάτε από ένα άτομο να γείρει το κεφάλι του σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
 • Η βραχνάδα της φωνής.
 • Η οστεοχόνδρωση του λαιμού μπορεί να εκδηλωθεί με μούδιασμα της γλώσσας και των άκρων των δακτύλων (ένα σύμπτωμα εμφανίζεται όταν συμπιέζονται τα νεύρα και τα αγγεία δίπλα στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση.
 • Παράθεση των άκρων, μειωμένη μυϊκή δύναμη στα άκρα.

Η αιτία των συμπτωμάτων που αναφέρονται παραπάνω είναι η βλάβη του συνδετικού ιστού και των μεσοσπονδύλιων δίσκων με την επακόλουθη παραμόρφωση τους. Ως αποτέλεσμα των παθολογικών διεργασιών, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι κατακλύζονται από σχηματισμούς οστών, σχηματίζονται οστεοφύτα, τα οποία συμπιέζουν και βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νευρικά αγγεία.

Στάδια της νόσου

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής σπονδυλικής στήλης αναπτύσσεται σε διάφορα στάδια. Όσο εξελίσσεται η νόσος του ασθενούς, όσο περισσότερα συμπτώματα εμφανίζονται, τόσο πιο σοβαρές γίνονται οι επιπλοκές της νόσου.

Η οστεοχονδρωσία του τραχήλου της κατηγορίας 1 χαρακτηρίζεται από βλάβη στον πυρήνα του πολτού του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Όταν διαταράσσεται ο μεταβολισμός στο σώμα, καταστρέφεται ο πυρήνας του πυρήνα, μια δομή βιοπολυμερών ενώσεων. Πρώτα απ 'όλα, χάνει νερό, στεγνώνει σταδιακά και επομένως μειώνεται. Η αντοχή του μειώνεται σημαντικά και γίνεται πιο δύσκολο για τη σπονδυλική στήλη να αντιμετωπίσει τη σωματική δραστηριότητα. Σε αυτό το στάδιο της νόσου, ένα άτομο δεν αισθάνεται πόνο και δεν ζητά ιατρική βοήθεια. Εάν αρχίσετε να αναγνωρίζετε την οστεοχόνδρωση σε αυτό το στάδιο, ο ασθενής δεν θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.

Η οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας 2ου βαθμού χαρακτηρίζεται από βλάβη στον ινώδη δακτύλιο στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Λόγω της ισχυρής και ανώμαλης φόρτωσης της σπονδυλικής στήλης, εμφανίζονται ρωγμές και δάκρυα στην επιφάνεια του δίσκου. Λόγω του γεγονότος ότι ο ινώδης δακτύλιος γίνεται λεπτότερος, ο πυρήνας ωθείται τελείως στις ρωγμές και τα δάκρυα που προκύπτουν, επεκτείνοντάς τα έτσι. Ως αποτέλεσμα, ο δίσκος αυξάνεται σε μέγεθος, αρχίζει να ξεπερνά τις άκρες των σπονδύλων. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται προεξοχή δίσκου. Η οστεοχόνδρωση του τραχήλου της κατηγορίας 2 είναι το στάδιο της νόσου κατά την οποία ένα άτομο αισθάνεται πρώτα πόνο.

Οστεοχόνδρωση του τραχήλου της κατηγορίας 3 χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό βουβωνικής κήλης. Ο ινώδης δακτύλιος όχι μόνο αραιώνει, αλλά επίσης σπάει, έτσι ώστε ο πυρήνας του πυρήνα «ρέει» στον υπογλωττικό χώρο και σχηματίζει ένα κήλη. Ως αποτέλεσμα της εξέλιξης της διαδικασίας, υποφέρουν όλοι οι γύρω ιστοί - σύνδεσμοι και μύες, νεύρα και αιμοφόρα αγγεία.

Στάδια ανάπτυξης της αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Με την πάροδο του χρόνου, το σκελετικό σύστημα των σπονδύλων αλλάζει: οι άκρες των σπονδύλων αλλάζουν το σχήμα τους, γίνονται νευρώσεις και ακόμη και αιχμηρές. Οι μύες γύρω από το αλλαγμένο οστικό σύστημα συστέλλονται ακούσια, γεγονός που περιορίζει την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης. Όλες οι νευρικές ίνες που διατρέχουν τον νωτιαίο μυελό είναι μειωμένες, η μετάδοση των νευρικών παλμών από τον εγκέφαλο στα όργανα και τους ιστούς είναι μειωμένη. Είναι σημαντικό τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης να εμφανίζονται ανάλογα με τη θέση της οστεοχόνδρωσης.

Οστεοχονδρωσία του τραχήλου βαθμού 4 χαρακτηρίζεται από εκφυλιστική ανασυγκρότηση της σπονδυλικής στήλης. Μετά από καταστροφικές διαδικασίες στο σώμα, οι διαδικασίες αποκατάστασης αρχίζουν να επικρατούν. Το τέταρτο στάδιο διαρκεί περίπου ένα χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο τύπος της ανάπτυξης των οστών στον παραμορφωμένο σπόνδυλο αλλάζει. Το οστό αρχίζει να αυξάνεται σε πλάτος, γεγονός που αυξάνει την περιοχή του σπονδύλου. Τέτοιες αυξήσεις στην ιατρική ονομάζονται οστεοφυτά. Χάρη σε αυτούς, η κινητικότητα της τραυματισμένης σπονδυλικής στήλης μειώνεται και οι διαδικασίες καταστροφής της αναστέλλονται. Με την πάροδο του χρόνου, ο καθιστικός σπόνδυλος γίνεται εντελώς στατική στήλη των οστών.

Και όταν το σύνδρομο πόνου υποχωρήσει, τα παγιδευμένα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία παραμένουν στη θέση τους, συμπιέζονται όχι μόνο από τους μεσοσπονδύλιους δίσκους και τους σπονδύλους, αλλά και από τα οστεοφύτα που έχουν σχηματιστεί. Τέτοιες διαδικασίες πρέπει να αντιμετωπίζονται σωστά για την πρόληψη των συνεπειών της νόσου.

Επιπλοκές της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας

Οι κύριες συνέπειες της ανάπτυξης οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας είναι:

 • Αγγειακές παθήσεις (συμπίεση των αρτηριών);
 • Σχηματισμός κήλων ποικίλης σοβαρότητας.
 • τραυματισμός νωτιαίου μυελού;
 • σχηματισμός οστεοφυτών;
 • Περιορισμένη κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας; Η πιο επικίνδυνη συνέπεια είναι η επιδείνωση της παροχής αίματος στον εγκέφαλο. Πιέζοντας τις αρτηρίες, λιγότερο αίμα φτάνει στον εγκέφαλο και η γκρίζα ύλη τροφοδοτείται ελάχιστα με οξυγόνο.

Όταν ένας ασθενής αναπτύσσει σύνδρομο σπονδυλικής αρτηρίας - όταν το κλειδί του αίματος στον εγκέφαλο τσιμπήσει, το άτομο θα βιώσει ζάλη και λιποθυμία.

Εκτός από την εξασθενημένη συνείδηση, οι ασθενείς με οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας έχουν διαταραχές της όρασης και της ακοής. Εκτός από το μούδιασμα των άκρων, μπορεί να αναπτυχθεί το σύνδρομο Dupuytren, το οποίο χαρακτηρίζεται από σκλήρυνση των χεριών. Με την ανάπτυξη του συνδρόμου, η κινητικότητα των δακτύλων χάνεται.

Η υπέρταση και η βλαστική-αγγειακή δυστονία (VVD) είναι συχνές επιπλοκές. Ένα καλλυντικό ελάττωμα που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης οστεοχόνδρωσης είναι ο σχηματισμός των ακρών ("αναχώματα" ιστού χόνδρου στο πίσω μέρος της κεφαλής).

Μέθοδοι θεραπείας

Η επιλογή μιας μεθόδου για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Η ιατρική θεραπεία συνίσταται στη συνταγογράφηση μη στεροειδών φαρμάκων, αναλγητικών και αντισπασμωδικών από γιατρό. Η δοσολογία του φαρμάκου προσαρμόζεται στη διακριτική ευχέρεια του γιατρού.

Η φυσικοθεραπεία συχνά συνταγογραφείται για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης των αυχενικών σπονδύλων. Με τη βοήθεια ασκήσεων, μπορείτε όχι μόνο να απαλλαγείτε από τον πόνο, αλλά και να μειώσετε τη φλεγμονή, να ενισχύσετε τους μυς της πλάτης σας και να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

Το μασάζ έχει γενικό αποτέλεσμα ενίσχυσης. Μετά από ένα μασάζ, ένας ασθενής με οστεοχόνδρωση χάνει την ένταση και τον πόνο και η παροχή αίματος αυξάνεται.

Όταν τα φάρμακα δεν βοηθούν, οι γιατροί πρέπει να συνταγογραφήσουν χειρουργική επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, οι γιατροί αφαιρούν μέρη του μεσοσπονδύλιου δίσκου που συμπιέζουν τις νευρικές ρίζες.

Η καλύτερη θεραπεία είναι ένας συνδυασμός πολλών μεθόδων. Η ιατρική θεραπεία πρέπει να συνδυάζεται με μασάζ, ασκήσεις φυσικής θεραπείας και γυμναστική.

Ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι ο βελονισμός και τα φυτικά φάρμακα είναι αποτελεσματικές θεραπείες.

Πρόληψη

Για την ανακούφιση του πόνου και την πρόληψη της ανάπτυξης οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλές μεθόδους. Πρώτα απ 'όλα, κάθε άτομο πρέπει να είναι συνεχώς σε θέση που ανακουφίζει τη σπονδυλική στήλη. Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ασκήσεις που ζυμώνουν τους μύες και υποστηρίζουν μεταβολικές διεργασίες στη σπονδυλική στήλη. Για να έχετε ένα θετικό αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις συστάσεις του γιατρού.

Σημαντικές προτάσεις:

 • Κατανομή της σωματικής δραστηριότητας ομοιόμορφα πάνω στη σπονδυλική στήλη. Για να το κάνετε αυτό, περιορίστε κάθετα φορτία, αποφύγετε ξαφνικές κινήσεις και ασκήσεις που μπορούν να βλάψουν τη σπονδυλική στήλη. Θα πρέπει να αποφεύγετε πτώσεις ή άλματα από μεγάλα ύψη.
 • Μην μεταφέρετε βαριά αντικείμενα απλώνοντας τα χέρια σας μπροστά σας. Πριν σηκώσετε ένα αντικείμενο από το πάτωμα, μην λυγίζετε προς τα εμπρός, αλλά σκύβετε.
 • Μην μετακινείτε αντικείμενα με το ένα χέρι. Συνιστάται το φορτίο να κατανέμεται και στα δύο άκρα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, σκεφτείτε να βάλετε το φορτίο σε μια βαλίτσα με τροχούς ή ένα σακίδιο.
 • Εάν πρέπει να μεταφέρετε ένα βαρύ φορτίο, είναι προτιμότερο να φοράτε φαρδιά ζώνη ή να αγοράζετε έναν ειδικό κορσέ πριν από την εργασία.
 • Φορέστε άνετα παπούτσια.
 • Η καλύτερη πρόληψη κατά της νόσου είναι το κολύμπι, η τακτική άσκηση και το ντους με αντίθεση.
 • Πρέπει να αποφεύγετε τις αγχωτικές καταστάσεις.
 • Πρέπει να θυμάστε τους κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής.
 • Απαλλαγείτε από τις κακές συνήθειες.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι η πρόληψη μιας ασθένειας είναι πολύ πιο εύκολη από τη θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα και μόνιμα. Εάν δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση στα πρώτα στάδια της νόσου, τα μεταγενέστερα στάδια της οστεοχόνδρωσης θα απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση.