Συμπτώματα οσφυϊκής μοίρας και θεραπεία για οστεοχόνδρωση

Σε περίπτωση οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, τα συμπτώματα και η θεραπεία της νόσου συζητούνται περαιτέρω, η κινητικότητα του ατόμου είναι περιορισμένη, η ικανότητα να ζει μια κανονική ζωή μειώνεταιΣχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς έχουν παράπονα για πόνο σε αυτό το μέρος της πλάτης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιλογής δημοσκόπησης, η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής χώρας κατατάσσεται δεύτερη μετά την αναπνευστική νόσο.

Εάν μέχρι πρόσφατα οι εκφυλιστικές διεργασίες που σχετίζονται με την ηλικία θεωρήθηκαν ως η κύρια αιτία της παθολογίας, τώρα έχουν αποσαφηνιστεί πολύ περισσότεροι παράγοντες που προκαλούν την ασθένεια. Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τι είναι η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Η ασθένεια είναι μια παθολογική αλλαγή στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, η οποία συνοδεύεται από δυστροφία των συνδέσμων και καταστροφή των ίδιων των σπονδυλικών σωμάτων. Είναι η οσφυϊκή περιοχή που υποφέρει περισσότερο καθώς αντιμετωπίζει τεράστιο άγχος όταν σηκώνει βάρη σε καθιστή θέση.

Σημάδια οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο σε νέους ηλικίας μόλις 30 ετών. Είναι αδύνατο να ξεκινήσετε την ασθένεια, καθώς οι επιπλοκές είναι γεμάτες με αναπηρία και παράλυση των κάτω άκρων.

Κύρια συμπτώματα της οστικής οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής οδού

Η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής οδού είναι μια παθολογία παραμόρφωσης που, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μια φυσική διαδικασία γήρανσης. Τα υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας στη σπονδυλική στήλη, οι μεταβολικές διαταραχές, η κατάχρηση επιβλαβών προϊόντων και το αλκοόλ επιταχύνουν αυτήν τη διαδικασία.

Τα πρώτα σημάδια παθολογίας δεν εμφανίζονται αμέσως, επομένως η θεραπεία δεν ξεκινά πάντα εγκαίρως. Με την οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, τα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Ο πόνος είναι πιο επώδυνος στα πρώτα στάδια και είναι οξύς σε 2-3 στάδια ανάπτυξης της νόσου (με ξαφνικές κινήσεις, τα συμπτώματα γίνονται ισχυρότερα και εξαφανίζονται κατά την ανάπαυση στο κρεβάτι).
 • Με την οστεοχόνδρωση, τα αισθήματα αδυναμίας εμφανίζονται στα πόδια (τα αντανακλαστικά του τένοντα χάνονται στα κάτω άκρα, τα οποία μπορεί να φανεί σαφώς σε νευρολογικές εξετάσεις).
 • καμπυλότητα του οσφυϊκού μέρους;
 • Τραυματισμός στην ούρηση και στις κινήσεις του εντέρου (ανάλογα με το πού έχει τρυπηθεί ο νωτιαίος μυελός).
Συμπτώματα οστεοχονδρωσίας

Επιπρόσθετα συμπτώματα οστικής οστεοχόνδρωσης μπορεί να παρατηρηθούν: αίσθημα μούδιασσης στο κάτω μέρος της πλάτης, ξηρότητα και απολέπιση του δέρματος, αλλαγή στη σκιά του (γίνεται μπλε). Η εφίδρωση αυξάνεται στην περιοχή των γλουτών. Η στυτική δυσλειτουργία θεωρείται ένα από τα σημάδια της οστεοχόνδρωσης στους άνδρες της οσφυϊκής μοίρας.

Με την οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, τα συμπτώματα ποικίλλουν σε σοβαρότητα. Ορισμένες εκδηλώσεις μπορούν να συνδυαστούν σε σύνδρομα.

Σύνδρομο Χαρακτηριστικό
Ισχαιμικό Εδώ εμφανίζονται σημεία οστικής οστεοχόνδρωσης λόγω οστικής βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία. Οι αρτηρίες αρχίζουν να γεμίζουν (η διαδικασία γίνεται μόνιμη με την πάροδο του χρόνου). Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από πόνο στους μύες του κάτω ποδιού και των μηρών κατά το περπάτημα. Εάν τα αιμοφόρα αγγεία τσιμπήσουν και στενοχωρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, η διατροφή των πυελικών οργάνων είναι εξίσου διαταραγμένη με τη λειτουργικότητά τους. Στις γυναίκες, η παθολογία προκαλεί προβλήματα με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, την ικανότητα να συλλάβει, ούρηση
σπονδυλικά σώματα Χαρακτηρίζεται από πόνο διαφορετικής έντασης και εντοπισμό. Εμφανίζεται μετά το φορτίο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης: κλίση, ανύψωση βαρέων αντικειμένων. Όταν εμφανίζεται δίσκος με κήλη, το άτομο μπορεί να χάσει τρυφερότητα στα πόδια. Σε αυτήν την περίπτωση, εμφανίζονται αλλαγές στη σπονδυλική στήλη: αλλαγές στη στάση του σώματος, το άτομο χαλαρώνει, το βάδισμα γίνεται προβληματικό
ριζικό Οι σπόνδυλοι γίνονται ασταθείς και συμπιέζουν όχι μόνο τις νευρικές ρίζες αλλά και τα αιμοφόρα αγγεία. Ένα σύμπτωμα του συνδρόμου είναι ο πόνος όπου τα άκρα τσακώνονται. Δυσάρεστες αισθήσεις εξαπλώνονται στους γλουτούς και τα πόδια. Ένα άτομο έχει αύξηση του μυϊκού τόνου, αναγκάζεται να αλλάξει το βάδισμα του. Χωρίς θεραπεία για οστεοχόνδρωση, οι νευρικές ρίζες φλεγμονώνονται. Αυτή η κατάσταση συνοδεύεται από οίδημα του ιστού του σώματος που περιβάλλει τη σπονδυλική στήλη. Το αίμα αρχίζει να σταματά, αρχίζει η διαδικασία δηλητηρίασης. Με το ριζικό σύνδρομο, ο πόνος παρατηρείται σε άλλες αρθρώσεις. Εκτός από αυτά τα συμπτώματα, το κάτω μέρος της πλάτης (κάτω πλάτη) αισθάνεται «τρομακτικό». Σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις, οι ασθενείς δεν μπορούν πλέον να κινούνται ανεξάρτητα

Τα άτομα που πάσχουν από οστεοχόνδρωση του οσφυϊκού μέρους της πλάτης πρέπει να υποβληθούν σε πλήρη εξέταση για να μάθουν πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια και για να προσδιοριστεί το σχήμα θεραπείας.

Προσδιορισμός του σχεδίου θεραπείας

Βαθμός οστικής οστεοχόνδρωσης οσφυϊκής

Η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής χώρας αναπτύσσεται σταδιακά. Υπάρχουν τέτοια στάδια της εξέλιξης της παθολογίας:

 1. Πρώτα. Σε αυτή την περίπτωση, ο πυρήνας του πυρήνα, που βρίσκεται μέσα στο δίσκο, αρχίζει να κινείται και να αλλάζει. Εμφανίζονται ρωγμές στον δακτύλιο ινών. Οι νευρικές ρίζες είναι ερεθισμένες, κάτι που σηματοδοτείται από πόνο στην πλάτη. Σε αυτό το στάδιο της οστεοχόνδρωσης, τα συμπτώματα εξακολουθούν να είναι τοπικής φύσης, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμπτώματα μπορούν να γίνουν αισθητά μόνο στην περιοχή του κατεστραμμένου δίσκου. Μερικές φορές είναι οσφυαλγία, αλλά συχνά στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης υπάρχει ένας συνεχής βαρετός πόνος. Η δυσφορία με την οστεοχόνδρωση αυξάνεται μετά το φορτίο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
 2. Δεύτερο. Εδώ καταστρέφεται ο δακτύλιος ινών. Η κινητικότητα των κατεστραμμένων σπονδύλων αυξάνεται καθώς ο μυϊκός ιστός γίνεται τεταμένος. Η απόσταση μεταξύ τους μειώνεται, μπορούν να κινηθούν το ένα με το άλλο. Γίνεται πιο δύσκολο για ένα άτομο να κινηθεί επειδή κουράζεται γρήγορα και αισθάνεται άσχημα άβολα στην οσφυϊκή περιοχή. Ο πόνος εξαπλώνεται στους μηρούς, τα πόδια και τους γλουτούς. Το άτομο ιδρώνει περισσότερο.
 3. Τρίτο. Σε αυτό το στάδιο της νόσου, ο πόνος αυξάνεται πολλές φορές επειδή ο ινώδης δακτύλιος σχίζει. Σε αυτήν την περίπτωση, ο πυρήνας του πυρήνα αφήνει τη θέση του και σχηματίζεται μια βουβωνική κήλη. Ο ασθενής αισθάνεται οξύ πόνο και οσφυαλγία όταν συμπιέζονται ιστοί και νευρικές ρίζες. Η δυσφορία γίνεται σταθερή και αφόρητη. Η εργασία των εσωτερικών οργάνων είναι διαταραγμένη.
 4. Τέταρτο. Υπάρχει παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Είναι πολύ δύσκολο για ένα άτομο να κινηθεί, αλλά το σύμπτωμα του πόνου γίνεται λιγότερο έντονο. Αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι η παθολογία δεν αναπτύσσεται πλέον. Αυτή η κατάσταση αποτελεί ένδειξη ότι ένα άτομο σύντομα θα κάθεται σε αναπηρική καρέκλα. Επιπλέον, τα οστεοφύτα αναπτύσσονται στην περιοχή του κατεστραμμένου μεσοσπονδύλιου δίσκου, καθιστώντας την κατάσταση ακόμη χειρότερη και προκαλώντας την ατροφία των μυών.

Εάν η ανάπτυξη της νόσου δεν ελεγχθεί και η θεραπεία δεν ξεκινήσει εγκαίρως, οι σπόνδυλοι απλώς θα καταρρεύσουν και θα αποκατασταθούν χωρίς μια επικίνδυνη και δύσκολη χειρουργική επέμβαση.

Τι πρέπει να κάνετε εάν επιδεινωθεί η ασθένεια;

Η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής χώρας είναι μια δύσκολη ασθένεια που είναι καλύτερα να μην μεταφερθείτε στο τελευταίο στάδιο. Γίνεται γρήγορα χρόνια, καθώς ακόμη και η πιο αποτελεσματική θεραπεία μπορεί μόνο να σταματήσει ή να επιβραδύνει την ανάπτυξη της παθολογίας.

Εάν υπάρχει έντονος πόνος στην πίσω περιοχή και ένα άτομο δεν μπορεί να κινηθεί κανονικά, αυτό υποδηλώνει επιδείνωση της παθολογικής διαδικασίας. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται σε ασθενείς που δεν ακολουθούν τις συστάσεις των γιατρών. Όταν έχει επιδεινωθεί, ένα άτομο πρέπει να ακολουθεί αυτούς τους κανόνες:

 1. Είναι καλύτερα να εγκαταλείψετε εντελώς τη σωματική δραστηριότητα για το χρόνο που απαιτείται για την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργικότητας του σώματος. Είναι καλύτερα να βρεθείτε σε μια άνετη θέση που δεν προκαλεί δυσφορία. Είναι καλό εάν ο ασθενής χρησιμοποιεί σκληρό στρώμα, διότι σε αυτήν την περίπτωση το σώμα (ειδικά η οσφυϊκή μοίρα) δεν χαλάει.
 2. Ένας ημι-άκαμπτος κορσέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ελαχιστοποίηση της πίεσης στην πλάτη. Θα περιορίσει τις ξαφνικές κινήσεις.
 3. Για να μειώσετε τη σοβαρότητα του πόνου στην οστεοχόνδρωση, πρέπει να λυγίσετε αργά το πόδι σας στο γόνατο στην πληγείσα πλευρά. Αυτό θα βοηθήσει στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης και του πνευμονικού ιστού.
 4. Σε δύσκολες περιπτώσεις το εφαρμογέα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή. Η διαδικασία εκτελείται δύο φορές την ημέρα για 30 λεπτά.
 5. Μετά από ένα μασάζ, το οποίο αποκαθιστά σταδιακά την κανονική κυκλοφορία του αίματος και τον μυϊκό τόνο, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντιφλεγμονώδη αλοιφή.
Δράση σε περίπτωση επιδείνωσης της νόσου

Είναι αδύνατο να ζεσταθεί η πληγείσα περιοχή την πρώτη ημέρα μετά την έναρξη της επιδείνωσης. Η ξηρή θερμότητα δεν εφαρμόζεται μέχρι τη δεύτερη ημέρα, όταν τελειώσει η κορυφή του πόνου. Διαφορετικά, το οίδημα των ιστών θα αυξηθεί και η κατάσταση του ασθενούς με οστεοχόνδρωση θα επιδεινωθεί.

Διαγνωστικά νοσημάτων

Η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής χώρας απαιτεί σοβαρή προσέγγιση και πολύπλοκη θεραπεία. Θα είναι ευκολότερο για τον ασθενή εάν παίρνει το σωστό φάρμακο και κάνει τις ασκήσεις που ορίζει ο γιατρός. Για να επιλέξετε ένα θεραπευτικό σχήμα, είναι απαραίτητο να εξεταστεί ο ασθενής. Πρέπει να επισημανθούν οι ακόλουθες μέθοδοι διάγνωσης:

 1. Ακτινογραφία. Όταν επηρεάζονται οι οσφυϊκές αρθρώσεις, η ακτινογραφική αξιολόγηση θεωρείται η πιο σημαντική. Η εικόνα εγγράφεται σε διάφορες προβολές. Σε αυτό μπορείτε να δείτε τη ζημιά στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, την κατάσταση του νωτιαίου σωλήνα. Κάθε προβολή πρέπει να είναι κάθετη με την προηγούμενη.
 2. MRI ή CT. Οι παρουσιαζόμενες μέθοδοι βοηθούν στον εντοπισμό με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιοι παράγοντες ενεργοποίησαν την ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης, σε ποια κατάσταση όχι μόνο οι σπόνδυλοι, αλλά και οι μαλακοί ιστοί, τα αιμοφόρα αγγεία και οι νευρικές απολήξεις. Ταυτόχρονα, το άτομο δεν αισθάνεται άβολα.
 3. Εξωτερική εξέταση με ψηλάφηση της κατεστραμμένης περιοχής και νευρολογικές εξετάσεις.

Μόνο μια διεξοδική διάγνωση μπορεί να πει εάν ένα άτομο θα αναπτύξει πραγματικά οστεοχονδρόζη.

Θεραπεία της οστικής οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής οδού

Εάν δεν πραγματοποιηθεί η θεραπεία της οστικής οστεοχόνδρωσης, ο ασθενής θα εμφανίσει επιπλοκές όπως προεξοχή, σπονδυλοαρθρώσεις, κήλη, φλεγμονή του ισχιακού νεύρου, στένωση του νωτιαίου σωλήνα και δυσλειτουργία των πυελικών οργάνων. Το άτομο αρχίζει επίσης να αναιμάζει, έχει πάρεση και παράλυση των ποδιών.

Η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας έχει πολλές εργασίες. Πρώτον, είναι απαραίτητο να απαλλαγούμε από τη φλεγμονή που προκαλεί πόνο σε αυτήν την ασθένεια. Φυσικά, πρέπει να σταματήσετε μόνοι σας τα δυσάρεστα συμπτώματα και να ενισχύσετε τον μυϊκό κορσέ στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και τα κάτω άκρα.

Η θεραπεία πρέπει να ανακουφίσει τους σπασμούς και τους σπασμούς των μαλακών ιστών. Ο ασθενής έχει συνταγογραφηθεί μέσα και διαδικασίες που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των οργάνων, τη ρύθμιση της ροής του αίματος, την αποκατάσταση των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα και την επέκταση του εύρους κίνησης. Δεδομένου ότι η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας αντιμετωπίζεται από ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τις μεθόδους που θα έχουν καλή επίδραση και θα προκαλέσουν ελάχιστη βλάβη. Χρησιμοποιούνται φάρμακα, εναλλακτικές θεραπείες, φυσιοθεραπεία, LF και άλλες μέθοδοι.

χειρουργική επέμβαση

Σε προχωρημένες περιπτώσεις, όταν η ανάπτυξη της νόσου έχει φτάσει στο τελικό στάδιο, η οστεοχονδρωστική οσφυϊκή χώρα απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Η βοήθεια ενός χειρουργού απαιτείται με επιπλοκές που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα των οργάνων, ένα σπονδυλικό κάταγμα. Η επέμβαση έκτακτης ανάγκης πραγματοποιείται όταν υπάρχει κίνδυνος παράλυσης κάτω άκρου.

Η πιο αποτελεσματική παρέμβαση είναι η αφαίρεση του κατεστραμμένου σκληρού δίσκου. Η μικροχειρουργική μέθοδος θεραπείας της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας με ενδοσκόπιο χρησιμοποιείται επίσης ευρέως. Αυτή η διαδικασία είναι λιγότερο τραυματική για τον ασθενή και του επιτρέπει να ανακάμψει το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Φυσιοθεραπεία

Στην οσφυϊκή οστεοχόνδρωση, τα συμπτώματα (αντιμετωπίζονται με διαφορετικούς τρόπους) μπορούν να εξαλειφθούν με τη βοήθεια διαδικασιών φυσικοθεραπείας. Χρήσιμο:

 • διαδυναμικά ρεύματα;
 • ηλεκτροφόρηση και φωνοφόρηση;
 • θεραπεία μαγνητικού πεδίου;
 • θεραπεία με λέιζερ.

Οι διαδικασίες φυσιοθεραπείας προσφέρουν το μέγιστο όφελος στη συνδυαστική θεραπεία σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή.

Ασκήσεις φυσικοθεραπείας

Η θεραπεία της οστικής οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής χώρας είναι αναποτελεσματική χωρίς να εκτελεί ένα σύμπλεγμα θεραπειών άσκησης που συνταγογραφούνται από γιατρό. Όλες οι ασκήσεις στοχεύουν στη βελτίωση της κινητικότητας της κάτω πλάτης, στην ενίσχυση του μυϊκού κορσέ και στην αύξηση της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης. Το συγκρότημα πρέπει να γίνεται τακτικά.

Ο γιατρός συνήθως συνταγογραφεί τις ακόλουθες ασκήσεις: κάμψη προς διαφορετικές κατευθύνσεις, όρθια, περπάτημα μπρος-πίσω και στα τέσσερα, τεντώνοντας τους κοιλιακούς μυς στην ύπτια θέση.

φυσικοθεραπεία

Μασάζ

Μπορεί να εκτελεστεί μόνο μετά την επίλυση της επιδείνωσης ή κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Χάρη στη διαδικασία, μπορείτε όχι μόνο να χαλαρώσετε τους σπασμούς των μυών, αλλά και να τους ενισχύσετε. Το μασάζ είναι πιο αποτελεσματικό μετά το μπάνιο. Πρέπει να γίνει από έναν ειδικό που χρησιμοποιεί τις σωστές τεχνικές: χαϊδεύοντας, τρίβοντας. Η διαδικασία δεν πρέπει να εκτελείται εάν υπάρχουν ανοιχτές πληγές στην πλάτη ή εάν το άτομο διαγνωστεί με δερματολογικές καταστάσεις ή προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος.

Χειροκίνητη θεραπεία

Η χειροκίνητη θεραπεία επιλύει τις ίδιες εργασίες με το μασάζ, αλλά χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετικές τεχνικές. Δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε τη σπονδυλική σας στήλη σε έναν ερασιτέχνη. Η διαδικασία απαιτεί έναν έμπειρο ειδικό που δεν θα προκαλέσει βλάβη.

Φάρμακα

Στη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να αποφευχθεί. Η επιλογή εξαρτάται από τη γενική κατάσταση του σώματος και το στάδιο ανάπτυξης της νόσου. Οι πιο αποτελεσματικές ομάδες φαρμάκων για την καταπολέμηση της οστεοχόνδρωσης είναι:

αναλγητικά.

 1. ΜΣΑΦ - Αυτά τα φάρμακα εξαλείφουν την ίδια τη φλεγμονή και τον πόνο που συνοδεύει. Ανακουφίζουν από το πρήξιμο, ομαλοποιούν τη θερμοκρασία του σώματος.
 2. μυοχαλαρωτικά - Αυτά τα φάρμακα συνταγογραφούνται από γιατρό και χρησιμοποιούνται μόνο όταν τα ΜΣΑΦ έχουν αποτύχει. Τα μυοχαλαρωτικά ανακουφίζουν τους μυϊκούς σπασμούς.
 3. Chondroprotectors - Διατηρούν τον χόνδρο σε καλή κατάσταση χωρίς να καταρρέει. Ωστόσο, είναι αποτελεσματικές μόνο εάν αυτό το επίπεδο δεν διαγραφεί πλήρως.
 4. στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Διορίζονται τελευταία στις πιο προηγμένες περιπτώσεις.
 5. Πολυβιταμίνες και βιταμίνες Β - τα παρασκευάσματα που παρουσιάζονται συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργικότητας του NS.
 6. αντικαταθλιπτικά (για να αποκαταστήσετε το συναισθηματικό υπόβαθρο του ασθενούς).
 7. Αποκλεισμός Novocaine με υδροκορτιζόνη. Είναι ακριβώς στο τμήμα της πλάτης από την οποία προήλθε ο πόνος. Οι αποφράξεις γίνονται σπάνια επειδή μπορούν να προκαλέσουν ατροφία των μυών.
 8. Προετοιμασίες για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της μικροκυκλοφορίας.

Τα τοπικά φάρμακα - αλοιφές - έχουν καλή αποτελεσματικότητα και ελάχιστες παρενέργειες. Εάν ο ασθενής χρησιμοποιεί λαϊκές θεραπείες για θεραπεία, είναι απαραίτητο να συνεχίσει να παίρνει τα φάρμακα.

Πρόληψη της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας μπορεί να προληφθεί εάν ακολουθείτε απλούς κανόνες πρόληψης:

 • Αποφύγετε την υποθερμία και τη μόλυνση.
 • Μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα.
 • τσάντες που πρέπει να μεταφέρονται εναλλάξ στους δύο ώμους.
 • ακολουθήστε το καθεστώς κατανάλωσης αλκοόλ και φάτε σωστά.
 • Διατηρήστε το σωματικό σας βάρος εντός των φυσιολογικών ορίων.
 • έγκαιρη θεραπεία συγγενών ή επίκτητων σκελετικών παθολογιών.
 • πηγαίνετε για κολύμπι, ασκηθείτε περισσότερο, κάντε γυμναστήριο οσφυϊκής γυμναστικής καθημερινά.
 • εξετάζεται τακτικά από γιατρό.

Η βασική φροντίδα για τη δική σας υγεία θα βοηθήσει στην αποτροπή επιπλοκών της οστικής οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής χώρας και υπάρχουν πολλές από αυτές και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.